Facebook Login

Tønder

Festivalen foregår altid i forbindelse med den sidste hele weekend i ausgust. Fra at være et lille lokalt arrangement i 1975, er Festivalen i dag at regne blandt de største og vigtigste musikbegivenheder i Europa. Tønder Festivalen er internationalt kendt for musikprogrammets høje kvalitet og den professionelle afvikling af arrangementet. Mere end 25.000 musikentusiaster valfarter til Tønder hvert år, og ikke mindre end 1800 frivillige festivalhjæpere sørger for alle praktiske forhold fungerer optimalt for såvel de besøgende som for musikere.

Kilde : www.romo.dk

Sammen med Museerne i Tønder, der ligger på byens slotsbanke og det lille specialmuseum for kniplinger i gågaden, Drøhses Hus, udgør Kristkirken de væsentligste kulturelle seværdigheder i byen. Museerne i Tønder med det smukke høje vandtårn. Her afspejles byens liv i det kulturhistoriske museums fornemme samlinger af sølv, møbler, kniplinger og fliser og det seneste 100 års nordiske og nordtyske malerkunst vises i Sønderjyllands Kunstmuseums stilrene sale.

Tønder opstod som en handelsplads i bunden af Vidåens delta i 1100-tallets første del. I 1243 fik byen tildelt købstadsprivilegier. Tønder var gennem hele middelalderen en havneby. Fra midten af middelalderen ændredes dette dog, idet man påbegyndte opførelsen af diger langs vadehavet. Det Tønder tabte som havneby, måtte byen indhente bl.a. gennem handel med stude og kniplinger. Tønder blev velhavende hvilken byens mange smukke huse vidner om. Byens hovedstrøg med de karakteristiske gavlendte huse og de maleriske brostensbelagte smågader har bevaret byen unikke præg, selvom Tønder i dag er en moderne handelsby.

Det er ikke nogen tilfældighed, når medlemmerne af Dansk Julemands Laug, år efter år vælger Tønder som deres åbningsby til julemandens travle sæson. Det sker altid den anden weekend i november. På byens gamle torv - lige midt i centrum - er der julemarked få meter fra Danmarks største julehus "Det gamle Apotek". Her er Jul med stort J - lige frem til lillejuleaften. Det betyder stor julehandel, hygge og aktiviteter - hver dag - i perioden november til juleaften. Her kan man bl.a. opleve julemarked - torvet med ca. 40.000 tændte lys i eftermiddags- og aftentimerne. Tønder kan også præsentere Danmarks eneste julepostkontor i "Det gamle Apotek". Her stempler og modtager julemanden hver dag julepost fra og til alverdens byer. Det er ganske vist.