Facebook Login

Byen der minder om et ”Mini Holland” ligger ca. km. 15 fra Husum. Friedrichstadt, der er grundlagt i 1621, blev ødelagt under krigen 1848-50, men er forlængst genopbygget. I dag er den en af Nordtysklands mest idylliske byer, præget af mange kanaler og kønne, kamtakkede huse. På torvet er i stedet for husnumre anbragt en figur - en stork, en hjort, en gås - over indgangsdøren. Læg mærke til, at de høje gavlhuse hælder en smule fremover for at beskytte facaden mod regnskyl. Prøv en kanalrundfart i ”Klein Amsterdam”.

Sejler man med færgen kl. 10 fra Schüttsiel og tager eftermiddagens færge hjem, har man omkring 4 timer på Hooge, og man kan nå en lang gåtur. Allerede på sejlturen fra Schlüttsiel til Hooge oplever man det stærke indtryk af gårdene. De ligger fordelt på talrige varfter, som bittesmå øer i Vadehavets uendelighed. Kun højene ses, mens den lave marsk højst anes. Færgen lægger til ved Backenswarf's landgangsbro, og fra det lave sommerdige ser man ind over Hooge med dens ti beboede varfter. På Hanswarf ligger seværdigheden "Königspesel" (kongestuen) i kaptajn Hans Tades hus fra 1776. Her overnattede Frederik VI, da han efter stormfloden i februar 1825 besøgte den hærgede egn. Backenswarf domineres af restauranter og vandrerhjem. Desuden er der Kirkwarf med kirke og præstegård. Det er turismens sommerindtægter, som er det økonomiske grundlag for flertallet af øens 50 familier .

En hallig er en uinddiget eller "sommerinddiget" marskø. Det indebærer, at øerne stadig oversvømmes, enten jævnligt eller årligt ved stormfloderne. Derfor er bebyggelsen stadig bundet til varftets kunstige forhøjning opbygget af marskens græstørv. Disse halliger ligger i det tyske Vadehav og er en stor oplevelse at se. Beboerne på halligerne lever af turismen samt landbruget. Der findes flere forskellige Halliger bl.a. Hooge, Langeness, Amrum, Föhr. Fra Dagebüll er der færger til øerne Föhr og Amrum. Fra færgerne kan man se såvel sæler som Halliger. Beboerne på Föhr levede, ligesom fannikerne, af skibsfart og hvalfangst, indtil turismen tog over i begyndelsen af 1800-tallet. Amrum er den mindste af de nordfrisiske øer - og den mindst turistprægede. Ved lavvande kan man spadsere mellem Amrum og Föhr, men gør det altid i selskab med en lokalkendt, for tidevandet kan komme voldsomt og hurtigt. Nordstrand er forbundet med fastlandet ved en dæmning. Her er ingen attraktioner, kun smuk natur, et rigt fugleliv og velholdte frisergårde.

Ved grænseovergangene til Tyskland (Sæd, Aventoft, Süder Lügum, Møllehus) findes et stort udbud af supermarkeder, med varieret varesortiment til meget gunstige priser.