Facebook Login
Foto: Historisk Atlas

Den Svorne Vej er navnet på grusvejen mellem Hjemsted og Misthuseum. Navnet kommer fra et gammelt sagn. 

Sagnet fortæller, at bønderne i Misthusum kom i strid med Skærbækbønderne om benyttelse af vejen. Det kom til en sag, og øvrigheden bestemte at hvis Misthusumbønderne stående på vejen sævrgede på at de havde gammel hævd på at færdes der, skulle de beholde vejen. 

Imidlertid havde bønderne hældt jord i deres støvler og kunne derfor sværge at de stod på egen jord. De begik mened og kom alle ulykkeligt af dage senere. 

Den tolvte bonde havde været forhindret, men han mødtes i marsken at en rytterskare, der skreg: ”Tolv var vi, elleve vi svor, og sammen vi til helvede flor”. 

De elleve bønder gik derefter rundt som spøgelser i marsken indtil en pige frelste dem. Hun havde som barn drømt at hun kunne frelse de elleve bønder, hvis hun kunne redde elleve mennesker fra selvmord. Efter et liv ude i verden vendte hun gammel hjem med udført gerning og frelste Misthusum-bønderne. Siden hed vejen Den Svorne Vej.

Forfatter: Henrik J. Møller

Litteratur:
H. E. Sørensen: Vadehavet og Vesteregnen
H. E. Sørensen: Skærbæk kommune i gamle billeder. Fastlandssognene, Skærbæk 1997.Untitled Document

FACEBOOK STRAMMER OP OM SIKKERHEDEN, og det gør, at vi midlertidigt ikke kan vise Facebook nyheder og kalenderen her på siden.

Vi håber de snart finder en løsning, så I igen kan se alle nyheder.

I mellemtiden kan I gå ind på FACEBOOK  siden via dette link  facebook ikon